Je verwacht dat iedereen met een website dit wel op orde heeft maar niets is minder waar. De meeste website-eigenaren hebben geen idee of hun website gebroken links bevat. En dat terwijl het een klusje van niks is. Maar dan moet je het wel regelmatig doen. Laatst ontdekte ik een website met 200 gebroken links. Dat is dus geen klusje ‘van niks’ meer. Dan is er sprake van groot achterstallig onderhoud.
Wat zijn gebroken links?
Gebroken links zijn links die niet meer werken omdat bijvoorbeeld de externe pagina waar ze naar toe verwijzen niet meer bestaat. Of iemand in de webredactie heeft de url aangepast waardoor het systeem de link niet meer herkend. Het gaat hier dus om externe maar ook interne links.
Wanneer een bezoeker op een ‘broken link’ klikt, komt hij terecht op een pagina die niet werkt, niet bestaat of op een pagina die is verhuisd. Dat betekent in de meeste gevallen een 404-pagina. Zorg daarom in elk geval voor een 404 pagina die bijvoorbeeld weer netjes naar de homepage verwijst.
Het is natuurlijk afhankelijk van het doel waarmee mensen naar je site komen maar een 404-pagina is in elk geval nooit bevorderend voor het contact met je bezoeker.
Niet alleen zijn gebroken links een ‘killer’ voor de gebruiksvriendelijkheid van je site, ook kunnen ze SEO problemen veroorzaken en indexeert Google je website niet optimaal.
Reden genoeg om je website goed te onderhouden.
Hoe ontdek je gebroken links?
Om deze gebroken links te ontdekken en te herstellen of verwijderen, kun je de website door een ‘broken link checker’ halen, een WordPress plugin installeren of het Webmasterhulpprogramma in Google gebruiken.
Geef een reactie