Welk CMS-systeem kies je?

Het plaatsen van content op de website doe je door middel van een Content Management Systeem. Het plezier dat je haalt uit het werken met een CMS-systeem valt of staat met het soort CMS. De verschillen zijn groot. Vraag ook bij je webbouwer na met welk CMS ze werken. Is dat een Open Source CMS of met een zelf ontwikkeld CMS? De kosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen. Zolang de website online staat, blijf je deze kosten betalen. Zorg dus voor een open source systeem, dan houd je de kosten op jaarbasis laag.

Nog steeds zijn er webbouwers die werken met zelf ontwikkelde CMS-systemen. Zij berekenen vaak maandelijkse kosten door voor gebruik van de licentie en het technisch onderhoud van de website. Dit ligt al snel rond de 60 euro per maand. Die maandelijkse kosten heb je bij een open source-systeem dus niet. Als het goed is, betaal je dan alleen voor de hosting een bedrag per jaar. Wil je later zaken anders op je website, dan kan het zijn dat de webbouwer wel nog wat uren rekent voor zijn werk.

Oude systemen

Er bestaan CMS-systemen die al zo oud zijn dat er in Nederland nog maar twee mensen rondlopen die daarmee kunnen werken. Van dat soort systemen moet je snel afscheid nemen, dat maakt je erg kwetsbaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld WordPress, Concrete5, DotNetNuke, Umbraco of Joomla. Dit zijn gebruiksvriendelijke contentsystemen waar iedereen met wat training goed mee kan werken.

Open Source

Bovendien zijn dit dus zogenoemde Open Source systemen, wat betekent dat iedereen ze gratis (!) mag gebruiken. Het kan daarom niet zo zijn dat webbouwers je hiervoor maandelijks een bedrag aan onderhoud in rekening brengen. Uiteraard moeten zij wel de updates voor je verzorgen maar dat zijn de kosten niet.

Twijfel je over je eigen contract of heb je hier een vraag over, kun je altijd contact met me opnemen.

WordPress

Een CMS-systeem, zoals WordPress, is een Content Management Systeem. Dat is een programma waarmee je de content-invulling van je website organiseert. Eigenlijk kun je het ook een ‘back-office’ noemen. Je werkt namelijk achter de schermen aan de optimalisatie van je website in tekst en beeld.

Meer weten?